Bitkiler, yeryüzünün temel üreticileridir. Canlılar, yaşamlarını sürdürebilmek için doğrudan ya da dolaylı olarak bitkilere bağımlıdır. Bitkiler; oksijen, besin gibi maddelerin üretilmesi, yeryüzündeki ısının kontrol edilmesi, atmosferdeki gaz dengesinin korunmasında görev alır.
Ayrıca bitkiler, pek çok canlı için barınak görevi görür. Çiçekli bitkilerde kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi organlar bulunur. Bu organlar bitkinin yaşadığı ortama uyum sağlayacak şekilde gelişmiştir.
Çiçekli Bitkilerin Temel Kısımları
Bitkiler kök ve sürgün olmak üzere iki temel sistemden oluşmuştur. Bitkiler temel ihtiyaçlarını toprak, hava ve sudan karşılar.

Kök sistemi, bitkinin toprak altı kısmını oluşturur ve bitkiyi toprağa bağlar. Su ve minerallerin topraktan alınmasını sağlar. Ayrıca kök bazı bitkilerde fotosentez ürünü olan besinlerin depolanmasında da görev alır. Sürgün sistemi ise bitkinin toprak üstünde bulunan, hava ile temas eden kısmıdır. Sürgün sistemi gövde, yapraklar, çiçekler ve meyvelerden oluşur.
Gövde, kök ile yapraklar arasında bulunur ve madde iletimini sağlar. Yapraklar çoğunlukla fotosentez olayında, terlemede ve gaz alışverişinde görev alır. Çiçekler üremeyi, meyveler tohumun korunması ve yayılmasını sağlar. Kökler sürgün sisteminden gelecek besine ihtiyaç duyar. Sürgün sisteminin de kökten gelecek su ve minerallere ihtiyacı vardır.
I) Bitkisel Dokular
Bitkiler; sistem, organ, doku ve hücre organizasyonu gösteren canlılardır. Hayvanlarda olduğu gibi bitkiler de farklı dokulardan meydana gelmiştir. Bir veya birden fazla tipteki hücreden oluşmuş, özel bir işlev gerçekleştiren hücreler grubuna doku denir. Bitkisel dokular bitki hücrelerinin bir araya gelmesiyle oluşur.
Bitkilerin kök, gövde ve yaprak gibi organlarında farklı dokular bulunur. Bitkilerde bulunan dokular örtü doku, temel doku, iletim doku ve meristem dokudur. Meristem doku bitkinin sınırsız büyümesini sağlayan ve doku sisteminin öncül hücrelerini üreten dokudur. Bitkilerin organlarında yer alan temel doku, iletim doku ve örtü doku ise meristem dokunun farklılaşmasıyla meydana gelmiştir.

II) Bitkisel Organlar
Bitkiler üç temel organa sahiptir. Bunlar kök, gövde ve yapraklardır. Gövde ve yapraklar bitkinin sürgün sistemi içinde, kök ise bitkinin kök sistemi içinde yer alır.