İkizlik, en sık rastlanan çoğul gebelik türüdür. Tek yumurta ikizleri ve çift yumurta ikizleri şeklinde olabilmektedir. Tek yumurta ikizliğinde; yumurtlama ve döllenme olayları normal olarak gerçekleşir ve rahime tek bir zigot gömülür.
Embriyonun erken gelişim dönemlerinde farklı aşamalarda hücreler birbirinden ayrılarak iki embriyo oluşturur. Gelişen embriyolardan oluşan ikizlerin genetik yapıları aynı olduğundan cinsiyet ve kan grupları aynıdır. Bu kardeşler doku transplantasyonuna uygundur.

Çift yumurta ikizlerinde; aynı veya farklı yumurtalıkta eş zamanlı olarak foliküller gelişir. Yumurtlama ile iki adet oosit yumurta kanalına bırakılır. Bu oositler ayrı ayrı döllenir ve rahime ulaştıklarında ikisi de buraya gömülür. Bu tür ikizlikte sadece kardeş benzerliği görülür. Cinsiyetleri ve kan grupları farklı olabilir. Bu kardeşler doku transplantasyonu için uygun değildir.
Çoğul gebelikler ikizlik dışında üçüz, dördüz, beşiz vb. şeklinde de görülebilir. Bu gebeliklerde genellikle fetüs sayısı arttıkça anne ve bebeğin sağlığı olumsuz etkilenebilmektedir. Bu durum bebeklerin düşük kiloda doğmasına, bazı gelişim sorunlarına hatta ölümlerine sebep olabilmektedir.
Bilgi Notu Doku transplantasyonu: Herhangi bir doku veya organın tedavi amacıyla hastaya nakledilmesidir. Bazı durumlarda nakledilen organ ya da dokular bağışıklık sistemi nedeniyle reddedilebilir. Çünkü alıcı, nakledilen dokuya karşı bağışıklık yanıtı geliştirmiştir. Tek yumurta ikizlerinde yapılan transplantasyonlarda doku reddi gelişmez. |
