Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) – GDO Nedir? Hangi Gıdalarda GDO Var?

Rekombinant DNA’nın aktarıldığı canlılar daha önce sahip olmadıkları yeni genetik özellikler kazanırlar. Bu tür canlılara transgenik canlılar veya genetiği değiştirilmiş organizmalar denir. GDO, DNA’daki özelliklerin değiştiril­mesiyle yapılmaktadır. Sözü edilen değişiklikler iki şekilde yapılabilir.

  1. Canlıya başka bir organizmadan gen aktarılması,
  2. DNA’da bulunan genin biyoteknolojik uygulamalarla farklılaştırılması ile organizmaya yeni bir özellik kazan­dırılması.

Günümüzde genetiği değiştirilmiş pek çok canlı türü bu­lunmaktadır. Örneğin mısır, domates, patates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, kanola, ayçiçeği, yer fıstığı vb. bitkilerin genetiği değiştirilmiştir.

Genetiği değiştirilmiş mısır üretimi
Genetiği değiştirilmiş mısır üretimi

Özellikle soya ve mısır birçok endüstriyel ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Genetiği değiştirilmiş soya; su­cuk, salam, sosis gibi kırmızı etin kullanıldığı ürünlerde, et suyu tabletlerinde, fındık-fıstık ezmesi, çikolatalı ürünler, çeşitli unlu mamüller, süt tozu, hazır çorbalar ve hayvan yemlerinde kullanılır. Genetiği değiştirilmiş mısır ise nişasta bazlı tatlandırıcılar yoluyla gazoz, kola, meyve suları, mısır yağı, bebek mamaları, hazır çorbalar ve hayvan yemle­rinde kullanılabilmektedir. Ayrıca aşı, hormon, ilaç üretimi gibi alanlarda da genetiği değiştirilmiş organizmalardan yararlanılmaktadır.

Genetiği değiştirilmiş ürünlerin insan sağlığı için bir tehlike teşkil edip etmediği, günümüzde hâlâ tartışılan bir konudur. Deney hayvanları üzerinde sonuçlandırılmış birçok deneme olmasına rağmen insanlar üzerinde aynı etkiyi gösterip göstermeyeceği de kesin değildir. Bazı bilim insanları, genetiği değiştirilmiş ürün içeren gıdaların insan sağlığına zararlı olabileceğini savunmaktadır. Örneğin ABD’de üretilen Star Link mısırı, alerjen olduğu gerekçesiyle üretimden kaldırılmıştır.

Yorum yapın