Mayoz II Evreleri Nelerdir? Mayoz 2 Evreleri

Mayoz II Evreleri, Çekirdek bölünmesi II (Karyokinez II) ve Çekirdek Bölünmesi II (Karyokinez II) evrelerinden oluşmaktadır. Bunların ne olduğuna şimdi bir bakalım.

a) Çekirdek Bölünmesi II (Karyokinez II)

1) Profaz II

Bu evrede iğ iplikleri oluşur. Kromozomlar, iğ ipliklerine kinetokorlarından bağlanır ve ekvatoral düzleme hareket etmeye başlar. Çekirdek zarı ve çekirdekçik, mayoz I sonunda yeniden oluşmuşsa bu evrede parçalanarak kaybolurlar.

Profaz II
Profaz II

2) Metafaz II

Kromozomlar, mitoz metafazında olduğu gibi ek­vatoral düzlemde yan yana dizilir.

Metafaz II
Metafaz II

3) Anafaz II

Kardeş kromatitler, birbirinden ayrılarak zıt ku­tuplara çekilir. Ayrılan her bir kromatit, bu evreden itibaren kromozom olarak adlandırılır. Bu nedenle kromozom sayısı iki katına çıkar, bu durum geçicidir.

Anafaz II
Anafaz II

d) Telofaz II

Bu evrede zıt kutuplara çekilmiş kromozomlar tekrar kromatin ipliklere dönüşür. İğ iplikleri kaybo­lur. Çekirdek zarı, çekirdekçik ve endoplazmik retikulum yeniden oluşur. Bu evreyle eş zamanlı olarak sitokinez II başlar ve devam eder.

Telofaz II
Telofaz II

b) Sitoplazma Bölünmesi II (Sitokinez II)

Bu evrede sitoplazma bölünmesi tamamlanır. Böylece haploit (n) kromozomlu dört hücre oluşur. Yavru hücrelerin sitoplazma miktarı ve organel sayısı farklılık gösterebilir. Mayoz sonunda dört yavru hücre meydana gelir. Sağlıklı olan hücrelerin kromozom sayısı aynı ancak kalıtsal olarak birbirinden farklıdır.

Sitokinez II
Sitokinez II

Aşağıdaki görselde mayoz II evreleri bir arada gösterilmektedir.

Mayoz II evreleri
Mayoz II evreleri

İnterfazda DNA eşlenir ve iki katına çıkar. Mayoz I’de homolog kromozomlar ayrılır. Sitokinez I ile DNA miktarı eşlenmeden önceki değerine ulaşır. Mayoz II’de kardeş kromatitler ayrılır. Sitokinez II ile DNA miktarı yarıya düşer. Oluşan yeni hücreler, ana hücrenin yarısı kadar DNA’ya sahiptir.

Mayozda DNA miktarı değişimi
Mayozda DNA miktarı değişimi

Mayoz I’de homolog kromozomlar ayrıldığından Sitokinez I’de kromozom sayısı yarıya düşer. Anafaz II’de farklı kutba gitmek üzere ayrılan her bir kardeş kromatit, kromozom kabul edildiğinden kromozom sayısı geçici olarak iki katına çıkar. Sitokinez II’de hücre tamamen ayrıldığından kromozom sayısı tekrar yarıya iner. Sitokinez II tamamlandığında oluşan hücrelerin kromozom sayısı, başlangıçtaki hücrenin yarısıdır.

Diploit bir hücre için mayozda kromozom sayısı değişimi
Diploit bir hücre için mayozda kromozom sayısı değişimi

“Mayoz II Evreleri Nelerdir? Mayoz 2 Evreleri” üzerine bir yorum

Yorum yapın