Günlük yaşantıda durumları algılamak ve tepki vermek, saat kaçta kalkılacağına karar vermek gibi bir dizi adımın kontrolü merkezî sinir sistemi tarafından gerçekleştirilir. Merkezî sinir sisteminde bulunan beyin ve omurilik birbiriyle sıkı iş birliği yapan iki bölümdür.
Beyin ve omurilik üç katlı zar ile sarılmıştır. Bu üç katlı zarın oluşturduğu tabakaya meninges denir. Bu bölge iltihaplandığında menenjit hastalığı meydana gelir. Bu zarlardan en dışta beyni koruyan sert zar yer alır. Hemen altındaki örümceksi zar, içeriğindeki liflerle sert zar ile en alttaki ince zarı birbirine bağlar. İnce zar, beynin tüm kıvrımlarını sarar. İçindeki kan damarları ile beyni besler.

Bu bölgedeki kan damarlarının geçirgenliği azdır. Kan içindeki zararlı maddeler nöronlara ve beynin bölgelerine geçemez. Örümceksi zar ile ince zar arasında beyin omurilik sıvısı (BOS) bulunur. BOS, beyin ve omuriliği mekanik darbelerden korur. Nöronlarla kılcal damarlar arasında madde alışverişini ve iyon dengesini sağlar. Ayrıca sinir sistemi hastalıklarının teşhisinde kullanılır.
Merkezi Sinir Sistemi Elemanları Nelerdir?