Roma resim sanatından günümüze kalan örnekler daha çok soylulara ait villaların duvarlarını ve tavanlarını süslemek için kullanılan fresklerdir. Ayrıca tahta, fil dişi ve başka malzemelerin üzerine yapılan resimlerden bahsedilmekteyse de çoğu yanardağ küllerinin altında kalmıştır. Roma resim sanatı süsleme, konu ve üslup özelliklerine göre farklı dönemlere ayrılmaktadır.
Roma sanatı diğer alanlarda olduğu gibi resimde de Yunan sanatından etkilenmiştir. Figürler ve mitolojik sahnelerin büyük kısmı Yunan kaynaklıdır. Sonraki dönemlerde savaş, kent, gündelik yaşam, deniz manzaraları ve mimari tasvirlere yer verilmiştir.

Roma resim sanatında mozaikler önemli bir yere sahiptir. Pompei’deki “Faun Evi”nde bulunan ve Büyük İskender’in Pers Kralı III. Darius’la MÖ 333 yılında yaptığı Issos Savaşı’nı betimlendiği mozaik, Roma mozaik sanatının önemli eserlerinden biridir. Antik Çağ sanatının bu meşhur eserinin, ünlü Yunan sanatçı Philoxenos’un günümüze ulaşmayan eserinden kopyalandığı bilinmektedir. Mozaikte, Büyük İskender’le savaşan Pers Kralı Darius’un savaş meydanından kaçışı tasvir edilmiştir.
Anadolu’da bulunan mozaikler daha çok mitolojik ve günlük hayatı yansıtan sahneler içermektedir. Efes’te bulunan Yamaç Evler, Antakya Mozaik Müzesi, Samsun Arkeoloji ve Etnografya ile Gaziantep Müzelerinde eşsiz mozaik örnekleri sergilenmektedir.
