Kısırlık (infertilite), yoğun tıbbi incelemeler sonucu nedeni anlaşılabilen klinik bir sorundur. Kısırlığın nedenleri çeşitli olup üremeyle ilgili bir kusur erkekte veya kadında olabilir. Çocuk sahibi olamayan çiftler, hormon tedavisi ve cerrahi müdahaleler veya yardımlı üreme teknolojileriyle tedavi edilebilmektedir.
Bu sorunun çözümünde yardımlı üreme teknolojileri kullanılır. Bu yöntem in vitro fertilizasyon (IVF) yöntemi olarak isimlendirilir. Hormon ve ilaç takviyesiyle çok sayıda yumurta elde edilir. Laboratuvar ortamında olgun yumurtaların alınıp yanlarına hareketli spermlerin bırakılmasıyla gerçekleştirilir. Yumurtanın döllenmesi sonucu oluşan zigot, sekiz hücreli evrede iken doğuma kadar gelişeceği rahme yerleştirilir.

Metafaz II aşamasındaki ikincil oositin sitoplazmasına tek bir sperm çekirdeği, mikropipet yardımıyla yerleştirilirse bu yöntem mikroenjeksiyon yöntemi adını alır. Laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen bu işlemler sonrası elde edilen döllenmiş yumurtalar; ısı, nem, oksijen ve karbondioksit oranları özel olarak belirlenmiş, rahime benzer bir besin ortamında bir süre bekletilir.
İlk bölünmeleri geçiren embriyo, anne rahimine yerleştirilir. Bu in vitro yöntemler tüp bebek uygulamaları olarak isimlendirilmektedir.

Tüp bebek uygulamaları esnasında aile ve sağlık çalışanlarının; toplumsal değerlere, ahlak ve hukuk kurallarına, özel yaşamın saygınlığına gerekli özeni göstermesi önemlidir. Anne ve bebeğin yaşama hakkına gerekli önem verilmeli; ailenin çocuk bakımı ve eğitimi konusunda eğitim alması desteklenmelidir.
Aile hekimliği, toplum sağlığı merkezleri, birinci basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlar, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri, hastanelerin ilgili bölümleri; aile planlaması hizmetleri; bilgilendirme eğitim ve danışmanlık yapmaktadır.