Tarım ve Hayvancılıkta Yapay Seçilim Uygulamaları

İnsanlar, yapay seçilimli üretim uygulamalarıyla bitki ve hayvanlardan istedikleri özellikleri taşıyan bireyler elde ederler. Tarım ve hayvancılıkta ıslah çalışmalarının temelini, yapay seçilim uygulamaları oluşturur. Bu ıslah çalışma­larıyla farklı özelliklere sahip bitki ve hayvanlar elde edilir.

İstendik özellikleri olan organizmalar belirlenir. Bu özel­likleri taşıyan bireyler kendi aralarında çiftleştirilir. Böylece istenilen özellikler nesilden nesile aktarılır.Aşağıda yapay seçilim uygulaması ile ilgili bazı örneklere yer verilmiştir.

  • Brassica oleracea [Brassika olerase (yabani hardal)] bitkisinin farklı kısımları kullanılması ile yapay seçilimle karnabahar, yer lahanası, brüksel lahanası, lahana, brokoli ve karalahana vb. sebzeler üretilir.
Yabani hardaldan yapay seçilimi ile sebze üretimi
Yabani hardaldan yapay seçilimi ile sebze üretimi
  • Besin değeri yüksek et ve süt verimine sahip olan sığır, koyun vb. hayvanların yine aynı özellikteki hayvan­larla çiftleştirilmesi ile et ve süt verimi yüksek hayvanlar elde edilir.
  • Dünyaca ünlü İngiliz yarış atları, Arap atlarının en hızlı ve güçlülerinin çiftleştirilmesiyle üretilir.
Süt verimi yüksek olan sığırlar - Arap atları
Süt verimi yüksek olan sığırlar – Arap atları

Bazı bakteriler ilaç üretiminde kullanılır. Avcılık veya çobanlıkta kullanılmak üze­re yapay seçilim uygulanarak özel köpek­ler yetiştirilir.

Av köpeği - Kangal çoban köpeği
Av köpeği – Kangal çoban köpeği

Yorum yapın