İskelet Kasları (Çizgili Kaslar) – Çizgili Kasların Görevleri Nelerdir?

Hücreleri uzun silindirik yapıda ve çok sayıda miyoblast (olgunlaşma­mış kas hücreleri) zarının kaynaşmasıyla oluşan çok çekirdekli yapıdadır. Çekirdekleri miyofilamentlerin düzenlenmesi sırasında hücrenin kenarına itilir. Hücrelerin sarkoplazmasında miyoglobin denilen ve de­mir içeren bir protein vardır.

Miyoglobin, geçici oksijen deposudur. Bu kaslar, kalın ve miyelinli so­matik sinirler tarafından uyarılır. Çalışmaları ve hareketleri organizmanın iradesine, isteğine bağlıdır. Çizgili kaslar düzenli şeritler hâlinde görülür. Bu duruma bantlaşma adı verilir. Bu kaslar, kemiklere tendonlarla bağlanır.

Her kas lifi ayrı ayrı sinir uçlarıyla uyarıldığı için düz kaslara göre daha hızlı çalışır ancak çabuk yorulur. Kol ve bacak kasları çizgili kaslardır. En çok etkisinde kaldığı hormon adrenalindir. Adrenalin ve noradrenalin hormonları, çizgili kaslardaki glikojenin yıkımını hızlandırarak üreti­len kimyasal enerji miktarını arttırır. Ayrıca bu hormonlar, çizgili kaslara giden damarları genişleterek kasların beslenmesini de arttırır.

Kas hücrelerinin oluşumu embriyonik dönemde tamamlanır. Yetiş­kinlerde çizgili kas hücrelerinin bölünme yetenekleri yoktur. Ağırlık kaldırma gibi kas geliştirici yöntemlerle var olan kas hücrelerinin büyümesi sağlanır.

Egzersizlerle kas hücresi sayısı arttırılamaz. Yüzme, bisiklet sürme, uzun mesafe koşma gibi dayanıklılık isteyen sporlarla uğraşan kişiler­de iskelet kası hücreleri; bol miktarda mitokondri, kan damarı ve miyoglobin içerir. Yorulmaya karşı dayanıklıdır. Halter kaldırma, kısa mesafe koşma gibi sporlarla uğraşan kişilerde ise kaslar kısa süreli işler için geliştiğinden daha az mitokondri, kan damarı ve miyoglobin içerir.

İskelet kasları kemiklere tutunur. Vücudu desteklerken ve kol, ba­cak gibi yapıları hareket ettirirken aynı yönlü (sinerjist) ya da zıt (antogonist) yönlü çalışır.

Kas Sistemi

Yorum yapın