Nasıl Tat Alırız? Dil Nasıl Çalışır? Tat Reseptör Hüc­releri Nelerdir?

İnsanlarda konuşma ve beslenme için vazgeçilmez bir organ olan dil, üzerini örten epitel dokudaki papilla (tat tomurcukları) adı verilen kemoreseptörler sayesinde tat alma organı olarak da görev yapar. Tat tomurcukları, dildeki epitel dokuya gömülmüştür. Farklı tatlara duyarlı tat hücreleri, dilin farklı bölgelerine yerleşmişlerdir.

Her tat tomurcuğunda yapısal açıdan farklı dört tip tat reseptör hüc­resi vardır: Tuzlu tat, yemek tuzu tarafından; ekşi tat, hidrojen iyonu tarafından; tatlı tat, proteinler yoluyla; acı tat ise kapsaisin gibi çeşitli maddeler yoluyla tanınır. Yaygın olarak bilinen bu tatlardan başka, son yıllarda beşinci tat olarak ortaya çıkan umami (Japoncada “lezzetli” anlamına gelir.) tadı, glutamat maddesinin algılanmasıyla tanınır.

Dil
Dil
Glutamat: Bir çeşit amino asittir. Ge­nellikle tatlandırıcı olarak monosodyum glutamat kullanılır. Eski peynirde doğal olarak bulunur.

Reseptör hücrelerin tüyleri tomurcuğun tat deliğindedir. Duyu sinirleri reseptör hücreleri sarar ve onlarla sinaps yapar. Tat reseptörleri de koku reseptörleri gibi sıvıda çözünen maddelerle uyarılan kemoreseptörlerdir. Tat ve koku alma reseptörlerinin beyne gidiş yolları farklıdır. Ancak tat ve koku duyusu birbiriyle etkileşimli duyulardır. Koku alma sistemi sinüzit, grip, nezle gibi nedenlerle engellenirse tat alma duyusu azalır. Aşırı sıcak ve soğuk yiyecekleri art arda tüketmek, tat duyusu­nun zarar görmesine sebep olur.

Tat tomurcuğu
Tat tomurcuğu

Tat körlüğü, bazı insanların çeşitli nedenlerden dolayı tat alamaması­dır. Kalıtsal bir durumdur.

Duyu Organları Nelerdir?

“Nasıl Tat Alırız? Dil Nasıl Çalışır? Tat Reseptör Hüc­releri Nelerdir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın