Avrupalı güçlerin baskısı sonucunda Ayastefanos Antlaşması’nın yeniden düzenlenmesi için Berlin’de bir konferans toplanmıştır. Bu kongre öncesinde geçici ve şartlı olarak Kıbrıs’ın idaresini İngiltere’ye bırakan Osmanlı Devleti, Rusya’yı yola getirmek için İngiltere’ye güvenmiştir. Osmanlı Devleti, Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa, Avusturya-Macaristan ve İtalya’nın katılımıyla toplanan konferans sonunda Berlin Antlaşması imzalanmıştır.

13 Temmuz 1878 Berlin Antlaşması’nın önemli maddeleri şunlardır:
|
Berlin Kongresi’nde sadece Ayastefanos Antlaşması’na yeni bir şekil verilmekle kalınmamış, bozulan Avrupa güçler dengesinin yerine yeni güçler dengesi kurulmuştur. Bu yeni denge, Avrupalı büyük devletlerin Osmanlı topraklarını paylaşmasıyla ortaya çıkmıştır. Ayastefanos Antlaşması ile karşısında sadece Rusya’yı bulan Osmanlı Devleti, Berlin Kongresi’nde altı büyük devletin hedefi hâline gelmiştir.
1856 Paris Antlaşması’nda kabul edilmiş olan “Osmanlı topraklarının bütünlüğüne saygı ilkesi” Berlin Kongresi’nde yer almamıştır. Bu ilkenin başta gelen savunucularından olan İngiltere, Berlin Antlaşması’nın imzalandığı günlerde Kıbrıs’a yerleşmiştir. Osmanlı Devleti’nin, Bosna-Hersek’te ve Kıbrıs’taki egemenliği kalkmıştır. Balkanlar, Doğu Anadolu, Girit gibi yerlerde ıslahat yapmayı kabul eden Osmanlı; bunları Avrupa devletlerine bildirmeyi kabul edince buralardaki egemenliğini büyük ölçüde sınırlandırmıştır.
- Osmanlı Topraklarını Paylaşma Mücadelesi
- Osmanlı Devleti’ni Paylaşma Projesi
- Şark Meselesi (Doğu Sorunu)
- XIX. Yüzyılda Osmanlı Devleti ve Büyük Güçler
- Viyana Kongresi ve Uluslararası Sorunlar
- Mora İsyanı ve Yunanistan’ın Kurulması
- Kırım Savaşı (1853-1856) ve Paris Konferansı (1856)
- 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi)
- Berlin Kongresi
- Berlin’de Ermeni Meselesi – Berlin’de Makedonya Sorunu
- Siyasi Birliklerini Sağlayan Almanya ve İtalya
- Üçlü İttifak ve Üçlü İtilaf Oluşumları